Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dragulj na mljetu

'Tamo na dnu skrivena je tajna,... ali nitko to ne želi istražiti'

Mljet (1)
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/4
24.07.2013.
u 12:00

Palača svjedoči o dobu kada je rimski posjed na otoku davao 500 solida godišnjeg prihoda.

Intenzivan miris alepskih borova uvlači se u nosnice. Grane, prevelike i preteške, savinute su pod vlastitim teretom pa na nekim dijelovima uranjaju u more. Diše se drugačije. Iako na plažama Velikog i Malog jezera u samom srcu nacionalnog parka, u kojem se bespogovorno poštuju stroga pravila, kupača, i domaćih i stranih, ima znatno više od očekivanog, vlada mir. Prešutni. Nema vrištanja, nema ručnika na ručniku, nema buke... Nema ni ribolova, ni zarona bez nadzora, vožnje automobilom do plaže ili hrpetine smeća. Na malom otoku, na kojem cijele godine živi 800 mještana, poštuje se red! – Uvik je revaaaa, pri zoru on... – prenu glasovi. U Polačama, mjestu koje s mora štite mali otoci – Moračnik, Tajnik, Ovrata i Kobrava, uz preusku cestu na kojoj se ne mogu mimoići dva automobila, u kasno popodne, kad sunce oslabi, vrijeme je da se natoči vino, bace karte ili skladaju pisme. – Kaaad bi sa crkve čuja se zvooon, dobro je zna moj dobri tovar ko mu je gospodaarr – nastavljaju mještani, kojih većina nosi samo dva prezimena, najčešća na otoku. Pjeva se dvadesetak metara, od ostataka zidina rimske palače, između kojih danas vijuga lokalna cesta. Palača svjedoči o dobu kada je rimski posjed na otoku davao 500 solida godišnjeg prihoda. Razočarani mještani kažu da je danas prihod toliki da ih je uopće sram izgovoriti. U mjestu u kojem su zimovale rimske galije i u kojem danas postoje ostaci kolona za koje su se one vezivale, rimska palača treći je najveći rimski spomenik na našoj obali odmah nakon Dioklecijanove palače i Arene. Kako otočani otkrivaju, tajna rimskog života na otoku čija je trećina zemljišta nacionalni park skriva se odavno na dnu mora. Zaron do samo nekoliko metara dubine otkrit će ostatke gatova, amfora i ostalih svjedoka nekog drugog vremena koji se odvijao na tome otoku.

– Rim je pod morem – kaže jedan od mještana dok promatramo dubine. – Tamo na dnu skriva se tajna, samo ne postoji pretjeran interes da se to istraži, uredi za turiste i da se to jasno predstavi – opisuje dalje. Kaže da su i oni, ima tome deset godina, otkrili na otoku nove ostatke za koje nisu znali da postoje...

– Tajna Mljeta je pod morem, a ne na površini. Jedino u ronilačkom odijelu ona se može otkrivati. A roniti se ne smije bez nadzora – kaže, a onda se okreće pjesmi koja se upravo uvježbava – onoj o tovaru. Usklađuju se glasovi dok turisti bez posebne pozivnice polako sjedaju oko pjevača. Pozorno slušaju. Kažu da je ovo odmor iz snova. To govore mladi, kojima ne smeta što se noćni život na otoku gasi po isteku radnog vremena restorana!

>> Čarobni kolači: Grad Marca Pola ima "top secret" slastice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije